Blog maken: de complete handleiding (2024)

Een blog maken is iets wat elke ondernemer zou moeten doen. Simpelweg omdat het meer bekendheid en dus meer klanten oplevert. Maar veel ondernemers worstelen ermee omdat ze niet precies weten waar ze moeten beginnen of hoe ze een blog precies moeten opbouwen. Herkenbaar voor jou? Dan geef ik je hier de complete handleiding voor het mkaken van een blog.

Je hoeft alleen maar de stappen te volgen en je hebt een blog die werkt.

Wat is een blog nu eigenlijk?

Voor we aan de slag gaan met het maken van een blog, is het goed om even duidelijk te krijgen wat een blog nu eigenlijk is? Wat maakt een blog een blog en waarom is het anders dan een gewoon artikel of een beschrijving van je producten of diensten of salespagina? En waarom is het zo belangrijk?

Ik zal je mijn omschrijving van een blog geven. Een zakelijk blog in dit geval, want daar hebben we het over. Dat helpt om straks echt aan de slag te gaan met je blog, dus sla dit onderdeel niet over.

Een zakelijke blog is…

Een informatief of inspirerend artikel over jouw business dat ergens online staat en regelmatig verschijnt en dat een informele, persoonlijke toon heeft plus uitnodigt om te reageren.

Ik zal de vetgedrukte elementen kort toelichten. Of bekijk hier de video over dit onderwerp h

– Informatief of inspirerend

Een blog helpt jouw doelgroep. Dat is de kern van een blog. Jouw doelgroep heeft een vraag en jij geeft daar antwoord op. Dat doe je door duidelijke informatie te geven over dat onderwerp. Dat mag een mening zijn (iets wat mensen vaak met een blog associëren) maar kan ook gewoon feitelijke informatie zijn vanuit jouw expertise (tips, uitleg, hoe-doe-je-datjes, stappenplannen, succesverhalen, klantervaringen).

Een blog kan daarnaast ook inspirerend zijn. Bijvoorbeeld als je een blog schrijft waarom het goed is om af te vallen, te bewegen, om 22:00 uur naar bed te gaan enzovoort. Of waarom je juist in 2020 moet bloggen.

De bottom line is dat je met jouw blog waarde geeft aan de lezer. Je helpt hem of haar echt verder.

De volgende twee punten zijn daarbij belangrijk om te realiseren:

De waarde die jij geeft is GRATISInderdaad, dat lees je goed. Je gaat geen geld vragen voor een blog. Omdat niemand gaat betalen voor een blog van iemand die ze amper kennen. Misschien als je Seth Godin bent, dan zou je er geld voor kunnen vragen. Maar zelfs die doet dat niet. (en jij bent niet Seth Godin).

Wees niet bang dat je nu hard werkt voor nop. Dat geld verdien je uiteindelijk wel terug als enthousiaste lezers via jouw blog alsnog klant worden (daarover later meer).

“Maar geef ik dan niet al mijn kennis gratis weg, waardoor ze helemaal geen klant meer hoeven te worden”, zul je misschien denken? Ook daar hoef niet wakker van te liggen. De meeste mensen denken namelijk: “Wow, als hij deze tips al gratis weggeeft, wat krijg ik dan wel niet als ik betaal!”

Daarnaast blijven er tal van redenen over waarom mensen voor jouw product of dienst willen betalen. Lees hierover mijn blog Waarom blogs met gratis advies toch geld opleveren, waarin ik vijf redenen geef waarom mensen jou toch graag betalen.

De waarde die jij geeft is NIET-COMMERCIEELDat klinkt misschien gek bij een blog die bedoeld is om klanten te werven, maar met niet-commercieel bedoel ik dit: de antwoorden die jij geeft in een blog moeten losstaan van jouw product of dienstverlening.

Ik zie vaak ‘blogs’ die bijvoorbeeld als titel hebben ‘Hoe je 10 kilo kunt verliezen in 6 maanden’ en dat dan het antwoord in de blog is: koop mijn product of dienst. Dat is geen blog, dat is een verkoopfolder.

Natuurlijk mag je jouw dienstverlening wel onderaan jouw blog vermelden (graag zelfs, daar vertel ik straks meer over) maar de lezer moet óók geholpen worden zonder dat hij jouw diensten afneemt. Dus de informatie binnenin jouw blog moet niet-commercieel zijn.

– Jouw business

We praten hier dus over het maken van een zakelijke blog. Een blog dus die gaat over jouw business. Uiteraard zijn er ook persoonlijke blogs en reisblogs, maar daar hou ik me niet mee bezig. Als ik het hier over blogs heb, bedoel ik blogs die laten zien dat jij expert bent in jouw vakgebied (hierover straks meer).

Je mag hierbij best af en toe een persoonlijk element toevoegen, door in te haken op wat jij onlangs meemaakte (zie ook: informele toon) maar de inhoud moet verder wel over jouw business gaan. Dat is wat jouw potentiële klanten willen weten.

– Ergens online

Een blog staat uiteraard online, anders is het een column of krantenartikel. Waar precies, dat hangt van jouw doelstelling af. Verderop vertel ik waar je het beste je blog kunt plaatsen (in stap-3, als je jouw waanzinnig krachtige blog gaat publiceren).

Regelmatig

Eén ei is geen ei, en één blog is geen blog. Als je een blog begint, verwachten mensen dat er meer komen. Hoe vaak je moet bloggen, hangt van jouw tijd en enthousiasme af, maar ik hanteer als vuistregel dat je minimaal één keer per maand moet bloggen om het een beetje bestaansrecht te geven.

En één blog per maand is voor iedereen haalbaar. Ook als je denkt dat je een ondernemer bent die het ‘nu eenmaal erg druk heeft’, ‘geen tijd overhoudt’ met je veeleisende gezin, of andere weinig concrete smoesjes als ‘ik kom er niet aan toe’ dan is één blog in de dertig (!) dagen echt nog steeds mogelijk.

Een simpele blog kun je echt in een uur schrijven, een wat uitgebreidere kost misschien een halve dag. Skip een avondje Netflix in de maand en je hebt hem al af(zo leuk is het nieuwe seizoen van Casa de PaHouse of Cards ook weer niet).

– Informele, persoonlijke toon

Dit is wat een blog onderscheidt van een krantenartikel of wetenschappelijke uiteenzetting: de toon is informeler.

Zelfs al geef je in je blog veel feitelijke informatie, het is duidelijk dat jij de afzender bent en dat je praat vanuit jouw eigen praktijk of ervaring. Daar mag dus ook een wat informelere, lossere toon bij. Het hoeft niet allemaal aan journalistieke of wetenschappelijke richtlijnen te voldoen zolang je je maar aan een paar schrijftips houdt (nog even geduld, die geef ik hieronder).

Dit zorgt er ook voor dat het schrijven van een blog niet zo moeilijk hoeft te zijn en dat iedere ondernemer het kan. Het is bijna hetzelfde als praten (en wie kan dat niet) alleen dan op papier.

Zoals ik al zei, kun je in je blog ook vaak een persoonlijke anekdote kwijt die als aanleiding geldt voor jouw verhaal. Dat maakt het allemaal nog persoonlijker. Zolang het niet alleen maar gebabbel wordt, want zoals je inmiddels weet, moet je wel waarde bieden als je een blog maakt.

– Reageren

Ook dit is een onderdeel dat kenmerkend is voor een blog: de mogelijkheid om te reageren als lezer. Sommige bloggers hebben die optie uitgeschakeld, maar dat vind ik vrij onnozel.

Door bezoekers te laten reageren, kom je namelijk direct in contact met jouw doelgroep. En dat is nu precies wat je wilt als ondernemer.

Welke vragen hebben ze over jouw blog? Waar zitten ze nog meer mee? Hebben ze nog een toevoeging op jouw verhaal? Fantastische informatie om (potentiële) klanten verder te helpen en om weer nieuwe blogs te maken.

Heb jij nog vragen na het lezen van deze bloghandleiding? Stel ze in de comments. Ik lees en beantwoord alles.

Je comments uitzetten is hetzelfde als met een zak over je hoofd op een netwerkborrel lopen. Of je zakelijke telefoon in de gracht gooien. Wie geen contact wil met zijn doelgroep, kan beter maar gewoon stoppen als ondernemer.

Verschillende blogvormen

Je ziet dat de definitie van wat een blog is, vrij ruim gekozen is. Dat is alleen maar fijn, want daardoor kun je erg makkelijk een blog maken over tal van onderwerpen. En in verschillende vormen:

  • Artikel – de meest gangbare vorm waarin je je verhaal opdeelt in alinea’s met tussenkopjes
  • Opsomming – een ook veelgebruikte vorm waarin je een aantal tips (of manieren, stappen, eigenschappen, fouten) puntsgewijs beschrijft
  • Interview – een vaak vergeten blogvorm, maar wel heel krachtig. Je hoeft niet altijd zelf de informatie in een blog te bedenken, als jij een expert, auteur, spreker of klant interviewt geef je ook waarde aan jouw doelgroep. Daarom schaar ik interview ook onder de blogs. (Lees hier meer over maken van een bloginterview)

In de tweede stap van mijn stappenplan (als je echt een blog gaat maken) vertel ik nog iets meer over deze 3 verschillende blogvormen.

Maar eerst nog even benadrukken waarom je echt verder moeten lezen en waarom je echt vanaf nu aan de slag moet met jouw blog.

Belang van een blog

Aangezien je deze handleiding leest, ga ik ervan uit dat je van plan bent een blog te starten. Heel verstandig. Twijfel je nog, dan zal ik je nog even uitleggen waarom je toch echt met een blog moet beginnen.

Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om een blog te maken (zo word je er zelfs slimmer van) maar ik geef je hier mijn top-3 met de allerbelangrijkste redenen.

1 – Je wordt als expert gezien

Dit is wel de aller- allerbelangrijkste reden om een blog te beginnen. Zodra je meer vertelt en tips geeft over jouw vakgebied, word je al snel als expert gezien. En mensen doen graag zaken met experts.

Ga maar na:

Stel je voor dat je een uitbouw wilt voor je huis en helemaal geen aannemer kent. Je gaat googelen en komt op twee websites:

Aannemer 1: heeft een standaard website (zoals 95% van alle websites) met wat contactgegevens, een lijst met klussen die hij doet en daarbij de prijslijst. O, en hij zegt ook van zichzelf dat hij erg goed is.

Aannemer 2: die heeft ook die contactgegevens, klus- en prijslijst, maar heeft daarnaast ook foto’s van gerealiseerde projecten én een blog (die hij geen blog noemt maar ‘bouwtips’) waarin hij onder meer uitlegt waar je op moet letten bij het plaatsen van een uitbouw, wat de verschillen zijn tussen een aluminium, een houten of een bakstenen uitbouw. En je vindt ook handige tips voor de isolatie van je woning waarmee je heel simpel veel geld kunt besparen. Hij zegt trouwens niet van zichzelf dat hij de beste is.

Wie bel je als eerste?

Ik zeg niet dat die tweede aannemer beter is dan de eerste. Dat weet je niet. Maar of die eerste beter is, weet je ook niet. Het gaat erom dat je op basis van deze eerste indruk een beslissing moet nemen over wie je het meest vertrouwt. En ik kom dan al gauw bij de site uit die de meeste informatie biedt (mits die informatie ook goed is geschreven)

Bedenk: consumenten zijn tegenwoordig kritisch en willen je eerst kennen voordat ze met je in zee gaan.

Bloggen is daarvoor een perfecte manier. Je laat op een eenvoudige manier zien waar jouw kennis ligt. Niet door te zeggen dat je de beste bent, maar door aan te tonen dat je verstand van zaken hebt. Want als jij het niet laat zien, hoe moeten mensen het anders weten?

Door te bloggen kun je dit vertrouwen opbouwen. Kost even wat tijd, maar dat kost acquisitie ook. Het is wel dé manier om te laten zien wat je kan.

Eerste klant binnen 3 maanden

Hoewel ik al sinds 2002 blogs schrijf voor verschillende bedrijven, heb ik me nooit als blogexpert geprofileerd. Toen ik in 2016 blogtrainingen ging geven, moest ook ik dus gaan bloggen over mijn eigen bedrijf. Bloggen over bloggen. Al binnen drie maanden leverde dat mijn eerste klant op. Een gemeente zocht iemand die een blogtraining kon verzorgen en kwam bij mij uit. Zonder mijn blogs hadden ze nooit geweten dat ik kennis had over het schrijven van krachtige blogs.

2 – Je scoort hoger in Google

Niet alleen klanten houden van blogs, ook Google is er gek op. Google houdt namelijk niet van dode sites waarop niets gebeurt – zoals die site van die eerste aannemer. Hoe meer artikelen je toevoegt op regelmatige basis, hoe eerder Google jouw site als een levendige site gaat zien.

Hoe beter je ook in kunt spelen op de concrete vragen van jouw doelgroep. Zoals die tweede aannemer die een blog maakte over het maken van een uitbouw – iets waar bezoekers behoefte aan blijken te hebben.

Dat betekent overigens niet dat je dan maar gewoon wat tekst neerknalt met heel vaak het woordje uitbouw erin. Dat denken sommige ondernemers. Die rammen dan vijf waardeloze stukjes per dag op hun site (vol met mogelijke zoekwoorden) die ze in een kwartier in elkaar flansen of (nog erger) laten schrijven door een extern en goedkoop contentbureau met het idee dat hun site dan vanzelf hoger gaat scoren.

Zo dom is Google nu ook weer niet. Integendeel: Google is juist erg slim (en wordt steeds slimmer) en laat alleen de sites hoger scoren die content hebben die – daar is het toverwoord weer – waarde bieden.

Blogs scoren niet hoog omdat het blogs zijn met wat zoektermen erin, maar omdat ze informatie bieden die mensen gaan lezen of ernaar verwijzen via links. Google meet dit. En hoe meer linkjes een blog krijgt en hoe meer geïnteresseerde lezers (die ook echt de tijd nemen om de blog te lezen) hoe groter de kans dat Google jouw blog als waardevol ziet

(die zoektermen moet je natuurlijk wel noemen, anders weet Google niet waar jouw blog over gaat, maar dat gaat vanzelf als je over het onderwerp blogt. De waarde moet voorop staan)

Bijkomend voordeel is dat uiteindelijk jouw hele website gaat profiteren van de blogs die hoog scoren. Dus ook jouw salespagina’s maken kans om beter gevonden te worden in Google.

Maar zelfs als jouw salespagina’s niet hoog scoren in Google, worden ze via jouw blogs beter gevonden. Zie volgend punt:

3 – Je krijgt meer bezoekers voor je salespagina’s

Vanuit die blogs kun je vervolgens verwijzingen maken naar jouw pagina’s waar je je producten of diensten verkoopt. Daar waar jouw business om draait. Als bezoekers dus eenmaal op jouw interessante blog zijn gekomen, is de kans veel groter dat ze ook naar jouw andere sites gaan kijken.

Neem die tweede aannemer. Als jij op zijn blog komt over de verschillende vormen van een uitbouw en jij bent overtuigd van zijn expertise is het stapje naar de pagina waar hij vertelt hoe hij jou kan helpen snel gezet.

Eigenlijk fungeert een blog zo als een springplank naar de pagina’s waar je je geld verdient. Zonder een goede blog zullen jouw klanten daar simpelweg niet naar toe gaan.

Meer redenen om te bloggen? Check hier mijn video erover (uit mijn cursus Bloggen als een Baas)

Je weet nu wat een blog is en waarom het zo ongelooflijk belangrijk is voor je business. Tijd om aan de slag te gaan om een blog te gaan maken.

Ik geef je de 4 belangrijkste stappen bij het maken van een blog om te zorgen dat je blog ook daadwerkelijk gelezen wordt. Want daar draait het natuurlijk om.

Veel ondernemers denken dat blogs gewoon leuke bladvulling zijn en dat het zo vanzelf goed voor hun business is, maar dat is een misvatting. Als je maar wat doet, dan heeft het geen effect. Dan kun je net zo goed niet bloggen.

Stap 1 – Onderwerp bedenken

Dit is het belangrijkste onderdeel van het maken van een blog. Maar helaas besteden veel bloggende ondernemers hier te weinig aandacht aan. Een goed onderwerp bepaalt namelijk of je blog gelezen wordt. Als jij blogs schrijft over onderwerpen waar jouw doelgroep niet in geïnteresseerd is, dan kan die blog nog zo leuk geschreven zijn, hij zal gewoon niet de juiste lezers krijgen.

De beste manier om erachter te komen wat jouw klanten willen lezen, is door het te vragen. Dat kan op twee verschillende manieren:

1) Vraag het jouw doelgroep zelf

Als je al klanten hebt, dan is het natuurlijk een koud kunstje om te polsen waar zij meer over willen weten. Je schrijft jouw blog immers om informatie (of inspiratie) te bieden, maar dan moet je wel weten aan welke informatie zij behoefte hebben.

De sleutelvraag die je moet stellen is: Waar kan ik je mee helpen?

Of varianten op dit thema: Waar lig jij ’s nachts wakker van? Wat heb je (van mij) nodig om jouw situatie te verbeteren?

De problemen waar zij mee zitten, kun jij beantwoorden in een blog. Want ze gelden ongetwijfeld ook voor anderen.

Je kunt zelfs de vraag nog concreter maken door te zeggen dat je een blog gaat beginnen en graag wilt schrijven over onderwerpen waar je jouw klanten mee verder kunt helpen, Vervolgens vraag je om input.

Die input kun je op verschillende manieren achterhalen:

  • Persoonlijk gesprek – als je je klant een keer spreekt, vraag er dan naar
  • Mailtje – stuur jouw klanten een mail met de vraag
  • Onderzoek – zet je vragen in een klein onderzoekje. Dan kun je nog concreter en uitgebreider de vraag stellen en krijg je antwoorden handig bij elkaar. Zo’n onderzoek kan gratis via SurveyMonkey. Kijk hier hoe ik dit hier heb gedaan (en vul hem meteen even in – als dank ontvang je mijn video met meer tips over onderwerpen bedenken)
  • Training/webinar – vraag je publiek vooraf wat het belangrijkste is wat ze willen leren en je hebt meteen hun pijnpunten te pakken
  • Blog – Maak een speciale blog waarin je jouw lezers vraagt om aan te geven (in de comments of per mail) waar ze nog meer over willen lezen.

Je kunt ook indirect polsen waar jouw klanten mee zitten. Lees oude mails in je inbox of reacties op eerdere mails om zo te achterhalen welke vragen er leven.

2) Vraag het Google

Heb je nog geen klanten of te weinig (daarom ga je immers een blog beginnen!) dan moet je je vragen stellen aan je potentiële klant. Hoe vind je die? Via Google natuurlijk.

Google is de perfecte manier om te achterhalen in welke onderwerpen jouw doelgroep (jouw potentiele klant) in geïnteresseerd is.

Dat kan op vier manieren:

1 – Zoek & verbeter

Het eerste wat je kunt doen is het onderwerp van jouw business invoeren in Google en kijken welke blogs er al over geschreven zijn. Niet om je te ontmoedigen, maar juist om je op het goede spoor te zetten.

Dit is een krachtige start om deze reden:

Blogs die veel gelezen worden, zullen hoog scoren in Google (zoals ik hiervoor al zei). De blogs die jij nu als eerste ziet, gaan dus over onderwerpen die blijkbaar interessant worden gevonden door mensen die jouw bedrijfstak interessant vinden (= jouw doelgroep).

Het is nu niet de bedoeling om deze blogs te kopiëren (dat is plagiaat en dat doen we niet) maar om je erdoor te laten inspireren. Gebruik de populaire onderwerpen die je tegenkomt en maak er jouw eigen verhaal van. Jij hebt vast een beter verhaal, betere kijk op de zaak, betere tips en betere praktijkvoorbeelden.

Die overtuiging moet je hebben anders kun je je vak ook niet goed uitvoeren.

Twijfel je toch of jij beter bent dan wat je tegenkomt? Vervang het woordje beter dan door anders. Jouw verhaal, jouw kijk op de zaak, jouw tips en jouw ervaring zijn anders. En daarom minstens zo interessant voor jouw doelgroep om te lezen.

2 – Google Suggest

Een tweede manier om te weten wat jouw doelgroep wil weten, is door gebruik te maken van Google Suggest. Dat is wanneer Google zich gedraagt als een ongeduldige luisteraar die iemand steeds in de reden valt.

Je kent het wel:
Jij typt in: G…
Google: bedoel je soms GOOGLE?
Jij: Go
Google: Ja, je bedoelt GOOGLE!
Jij: Goe
Google: Wil je GOEDEKOPE VLIEGTICKETS?
Jij: Goed
Google: zie je wel!
Jij: Goede
Google: GOEDEMORGEN!
Jij: Goede s
Google: GOEDE SERIES? GOEDE SCHOENEN? GOEDE SOLLICITATIEBRIEF? GOEDE SECONDELIJM?

En dat terwijl je gewoon op zoek was naar een goede secretaresse.

Hoe irritant die hijgerige en opdringerige ADHD-suggesties van Google soms ook kunnen zijn, ze kunnen je ook helpen met het vinden van vragen waar jouw potentiele klanten mee zitten.

Als ik langzaam het woord ‘bloggen’ intyp dan geeft Google allerlei suggesties die wel degelijk relevant zijn. Als ik pas bij blog ben, zegt hij al bedoel je soms…

Blog maken: de complete handleiding (1)

En als ik dan verder typ, krijg ik:

Blog maken: de complete handleiding (2)

Google bedenkt deze suggesties natuurlijk niet zelf, maar baseert ze op veelgebruikte zoektermen van eerdere bezoekers. BINGO! Dit zijn dus onderwerpen waar veel mensen iets over willen weten.

Niet voor niets dat ik deze blog schrijf over het maken of beginnen van een blog. Ik weet dat daar veel vraag naar is.

Zet ik er een letter achter, dan krijg ik weer andere opties:

Nu is dit handmatig invoeren via Google natuurlijk een hoop werk. Gelukkig kan het ook sneller. Bijvoorbeeld met:

3 – Ubersuggest

Het nadeel van Google Suggest is dat je niet weet hoe vaak er op een bepaalde term gezocht wordt. Dat kan wel als je gebruikt van andere (vaak betaalde) zoekwoord-tools. Degene die nu nog een beetje gratis is, is Ubersuggest (al moet je wel ween accoun aanmaken en wat privacy inleveren). Als je daar het woordje bloggen intypt, geeft hij meteen de suggesties met zoekvolume.

Blog maken: de complete handleiding (3)

Voorbeeld van resultaten die je krijgt met de gratis versie (met account) van Ubersuggest.io. In de eerste kolom (VOL) staan het maandelijkse zoekvolume voor de zoekterm.

Doorlezen!

Zo, dat was een uitgebreide uiteenzetting om onderwerpen te bedenken, maar dat was niet voor niets. Met een goed onderwerp is de helft al gewonnen. Ik lees soms blogs die stilistisch erg matig zijn en ook qua opbouw rammelen, maar qua onderwerp zo interessant zijn dat ik toch doorlees.

Toch helpt het om ook een beetje aandacht te besteden aan het schrijven van je blog. Waar je op moet letten, vertel ik je in stap-2.

Stap 2 – Schrijven

Dit is de stap die veel ondernemers het engste vinden: het schrijven van je blog.

Maar angst voor schrijven is nergens voor nodig. Ik geef je een paar simpele punten waar je op moet letten en dan wordt het vanzelf een makkie.

1 – Schrijf zoals je praat

Dit is meteen de allergrootste geruststelling die ik je kan geven: bloggen is gewoon een kwestie van praten, maar dan in geschreven vorm. Het leuke van een blog is immers dat het een persoonlijke en informele touch heeft, waardoor het allemaal veel losser is dan in een officieel krantenartikel of wetenschappelijke tekst.

Daarom kan iedereen een goede blog maken, omdat iedereen ook kan praten.

Dat betekent dus ook dat je niet ineens ingewikkelde woorden moet gaan gebruiken, die je anders ook nooit uitspreekt. Ga niet in een keer ‘nimmer’ schrijven, als je normaal ‘nooit’ zegt. Of ‘thans’ in plaats van ‘nu’. Of ‘te allen tijde’ in plaats van ‘altijd’. (Bekijk hier een hele lijst met formele woorden van Onze Taal en een goed alternatief.) Jouw tekst wordt er echt niet beter van. Integendeel. Het maakt het alleen maar stijver.

Maar om te zorgen dat je al pratend niet te veel uit de bocht vliegt en je tekst daardoor onleesbaar of oninteressant wordt, toch nog een paar aanvullende tips.

2 – Maak een duidelijke en pakkende titel

Het eerste wat jouw lezer ziet is de titel van je blog. Wist je dat 80% van de lezers hier al afhaakt? Wil je dat hij toch verder leest, dan moet je zorgen dat die titel pakkend genoeg is. En met pakkend bedoel ik in eerste instantie: duidelijk.

Ga geen warrige, cryptische of al te poëtische titel maken, want dan begrijpt de lezer niet of die blog wel interessant voor hem is.

Heb je een blog geschreven over de gevaren van een mobiele telefoon voor de gezondheid, zet dat dan erboven. Zeg niet

Het mobiele monster

Maar:

De mobiele telefoon is een gevaar voor de gezondheid

De eerste titel is wel mooi, maar de kans is groot dat de lezer die wél meer wil weten over de gezondheidsschade van mobiele telefoons toch niet doorklikt. En dat is zonde.

Nog concreter maak je het door getallen toe te voegen. Zoals:

5 gevaren van de mobiele telefoon voor de gezondheid

Andere manieren om de lezer te bewegen om verder te lezen is door in jouw titel:

  • een belofte te doen (verlies 5 kilo in een week)
  • die belofte haalbaar te maken (Rijk worden in 3 eenvoudige stappen)
  • te prikkelen met iets angstaanjagends (3 manieren om je lezers weg te jagen)

Lees hier meer tips voor een pakkende titel

3 – Hou je inleiding kort en krachtig

Dit is misschien wel het meest onderschatte en verwaarloosde deel van elke blog: de inleiding. Terwijl hij zo ongelooflijk belangrijk is. Want ook als je titel pakkend is, moet je de lezer daarna nog wel overtuigen dat jouw blog echt waardevol genoeg is om door te lezen.

Een goede pakkende inleiding is daarbij noodzakelijk. Een inleiding die in elk geval:

  • Uitlegt waar de blog over gaat (het heet niet voor niets inleiding)
  • Inspeelt op de mogelijke problemen waar de lezer mee zit (zodat hij graag verder leest voor de oplossing)
  • Kort is. Lezers houden best van lange blogs, maar pas als ze overtuigd zijn van de waarde. Tot die tijd zijn ze ongeduldig. Een goede inleiding is daarom nooit langer dan 5 zinnen.

Serieus: ik zie zoveel schrijvers die een blog maken met een langdradige, warrige of rommelige inleiding, waardoor ik als lezer meteen weer weg ben. En dat kost je niet alleen een lezer, het schaadt ook jouw positie in Google, zoals je in dit artikel met tips voor een pakkende inleiding kunt lezen.

4 – Zorg voor een scanbare indeling

Weet je hoe je de lezer ook wegjaagt: door een rommelige indeling van je blog. Dan schrijven ze alles wat ze weten achter elkaar op waardoor je tegen een muur van woorden aankijkt. Niet om doorheen te komen.

Maak je blog leesbaar door hem aantrekkelijk en makkelijk scanbaar te maken. Dat doe je door:

  • Jouw blog in te delen in korte alinea’s (zeker door de smartphone moet je ze niet veel langer dan 6 regels maken)
  • Witregels tussen de alinea’s te zetten
  • Tussenkopjes boven sommige alinea’s te zetten
  • Bullet points te gebruiken als het kan
  • Minimaal één plaatje toe te voegen

Meer tips in mijn blog Maak van je blogtekst geen blok tekst

5 – Schrijf gestructureerd

De leesbaarheid vergroot je ook door gestructureerd te schrijven. Dat klinkt enger dan het is. Ik bedoel dat je je verhaal enigszins logisch ordent. Weet je bijvoorbeeld 5 manieren om af te vallen, snel rijk te worden, burn-out te voorkomen, gebruik die 5 manieren dan als subhoofdstukjes in je blog.

In feite schrijf je dan een opsomming, zoals hierboven genoemd als een van de blogvormen. Niet voor niets is dit de meest gebruikte blogvorm, omdat het zo makkelijk is om een overzichtelijke structuur aan te brengen. En omgekeerd is het voor de lezer weer makkelijk om te lezen. Zie daar de ideale combinatie.

Begin je net met bloggen dan raad ik aan om met opsommingen te starten. Maar varieer wel. Denk niet alleen aan tips of manieren. Leuke opsommingen kun je ook maken op deze manier:

  • 11 redenen om te bloggen
  • 21 eigenschappen van een goede secretaresse
  • 6 fouten bij een warming up
  • 4 blunders tijdens het schilderen
  • 8 voordelen van kunststofkozijnen
  • In 4 stappen je blog online
  • 5 zaken die je moet weten over mobiel bankieren
  • 4 tekenen dat je een burn-out hebt
  • 3 signalen dat je vrouw je bedriegt
  • 7 trends voor 2018

Let op: als je alleen maar opsommingen schrijft, loop je het gevaar dat jouw blogs allemaal dezelfde soort titels hebben en er uitzien als en bloglijst op Buzzfeed.

Blog maken: de complete handleiding (4)

Dat kun je ook voorkomen. Boven een opsomming hoeft als titel echt niet altijd het getal plus de reden/manieren/tips te staan. Mijn blog met als titel Waarom jouw blog beter is is in feite ook een opsomming. Alleen zie je dat niet direct aan de titel. Maar de vorm is wel zo opgebouwd. Voor mij prettig en voor de lezer.

Als je geen opsomming maakt, is het nog steeds verstandig om een structuur aan te houden. Een goede manier is door vooraf jezelf enkele vragen te stellen over wat je wilt schrijven en die vervolgens puntsgewijs uit te werken.

Ik zal een voorbeeld geven.

Toen ik een blog schreef over belang van plaatjes in een blog, stelde ik vooraf de vragen:

  • Waarom plaatjes in een blog? (= trekken meer lezers)
  • Waarom trekken ze meer lezers?
  • Hoeveel plaatjes heb je nodig?
  • Hoe kom ik aan originele plaatjes?
  • Hoe groot moet formaat zijn?
  • Wat betekent het voor de snelheid van je site?

Als ik deze vragen vervolgens uitwerk, heb ik meteen mijn structuur. Je kunt de vragen vervolgens ook ombouwen tot stellingen/antwoorden en die als tussenkopje gebruiken. In plaats van ‘Hoe groot formaat’ zette ik neer ‘Maak je plaatjes niet te zwaar’. Met de uitleg eronder.

Dit helpt je om een goede structuur te maken.

Helder? In deze video leg ik het nog eens haarfijn uit (uit mijn cursus Bloggen als een Baas):

Tot slot: voor een bloginterview hoef je minder je best te doen. Daar bepaalt de vraag-antwoord-vorm vanzelf de structuur. Een reden om ook zeker van deze blogvorm gebruik te maken als je een blog gaat maken. Naast alle andere goede redenen voor het maken van een bloginterview.

6 – Begin gewoon

De beste schrijftip die ik kan geven voor het maken van een blog is: begin gewoon. Je zult zien dat het allemaal reuze meevalt. Blijf niet aanhikken tegen een leeg scherm of je verschuilen achter smoesjes dat je eigenlijk geen tijd hebt. De beste manier om te leren bloggen is door het doen.

Bedenk dat niks definitief is totdat jij jouw blog op je site hebt gezet. Ga gewoon schrijven en laat je gedachten de vrije loop. Mijn ervaring is dat je al schrijvend tot meer inzichten komt, waardoor jouw blog gaandeweg beter wordt. Probeer het. Je hebt letterlijk niks te verliezen en alles te winnen.

Aarzel je over wat je uiteindelijk geschreven hebt, laat het dan lezen aan een bekende. Misschien dat die nog een paar dingen ziet die je kunt verduidelijken of schrappen en klaar ben je. Of laat mij ernaar kijken. Ik help je graag met je eerste blogs, de rest al dan vanzelf makkelijker gaan.

Stap-3 Blog plaatsen

Heb je je blog eenmaal geschreven, laten checken en ben je tevreden: dan is het tijd om hem online te zetten. Waar doe je dat het beste? Grofweg zijn er 4 smaken:

  1. Een blog op je eigen site
  2. Een aparte blog naast je site
  3. Een blog op de site van iemand anders (gastblog)
  4. Een blog op social media

Ik zal ze kort toelichten.

1 – Een blog op je eigen site

Als je al een site hebt, kun je eenvoudig een onderdeel toevoegen voor je blogs. Jouw blogs maken nu deel uit van jouw bedrijfssite waar ook jouw dienstverlening staat.

Dit is daarom de krachtigste manier omdat alle voordelen van het hoog scoren in Google (zie vorig onderdeel over het belang van bloggen) nu ook effect hebben op jouw gehele site. Jouw andere salespagina’s krijgen nu makkelijker bezoekers en gaan ook zelf beter scoren in Google.

Daarnaast kun je meer met de bloglezer als hij op jouw eigen site zit. Je kunt hem verleiden om zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief, een e-book downloaden of andere zaken. Dit in tegenstelling van een blog op de site van iemand anders of social media.

2 – Een aparte blog naast je site

Heb je een site waar je om technische redenen niet makkelijk een blog aan toe kunt voegen (bijvoorbeeld omdat hij door een moederorganisatie beheerd wordt of iets dergelijks) dan kun je ook een compleet nieuwe blogsite bouwen waar je alleen je blogs zet. Het Google-effect is iets minder krachtig dan als de blogs binnen dezelfde site staan, maar aangezien je nog steeds vanuit jouw blogs kunt verwijzen naar jouw salespagina’s, is het zeker geen slechte optie.

Ik zou er wel voor zorgen dat de look-and-feel (denk aan lettertype, kleur, logo) van deze aparte blogsite een beetje in de lijn ligt van je gewone site.

Voordeel van een aparte blogsite is dat hij zo is opgezet via WordPress. Dan kun je daar alvast beginnen met bloggen en als je eenmaal tevreden bent, kun je vanuit je gewone site een link leggen naar je blogs (en omgekeerd!).

3 – Een blog op de site van iemand anders (gastblog)

Ben je niet van plan veel te gaan bloggen, dan kun je ook een gastblog starten. Dan blog je op de site van iemand anders waar al blogs van andere schrijvers/experts staan. Voordeel is dat je nu niet zelf eerst een publiek hoeft op te bouwen en profiteert van het bereik van die andere blog.

Nadeel is dat je nu minder controle hebt over de site. Je bent soms aan richtlijnen (lengte, wel of geen plaatjes, wel of geen commerciële links) gebonden en kunt ook niet bijvoorbeeld even makkelijk een pop-up toevoegen om nieuwsbriefabonnees te werven.

Een gastblog is daarentegen wel krachtig voor linkbuilding en is daarom sowiesi verstandig om af en toe te doen. Maar dan liever in combinatie met een blog op je eigen site. De meeste blogs schrijf je dan op je eigen site, terwijl je af en toe een speciale blog schrijft voor iemand anders.

4 – Een blog op social media

Je kunt je blog ook volledig plaatsen op social media. Facebook en LinkedIn hebben daar mooie opties voor. Voordeel is dat je niet na hoeft te denken over een eigen site/blogpagina, meteen aan de slag kunt en dat je meteen een publiek hebt, omdat jouw blog getoond wordt aan jouw bestaande volgers.

Als je net met een blog begint, kan dit handig zijn, maar ik vind het geen geschikte optie voor de lange termijn. Om deze redenen:

  • Jouw eigen site waar jouw dienstverlening op staat profiteert nu niet van jouw blogs (gaat niet hoger scoren in Google en zal minder bezoek krijgen)
  • Op social media heb je minder controle over de opmaak. Je kunt niet even een formulier toevoegen waarmee lezers zich kunnen abonneren op jouw nieuwsbrief of andere handige plugins.
  • Ook ben je niet volledig de baas over je content. Vooral Facebook wil nog wel eens eigenzinnig zijn in wat ze toestaan aan plaatjes of tekst. Misschien is die foto die je bij jouw blog over goede massages plaatst wel te pikant voor de preutse Amerikanen. Op jouw eigen site heb je dat niet.
  • Daarbij geldt dat Facebook en LinkedIn met algoritmes werken en jouw blogs niet aan ál jouw volgers laten zien. Dus dat voordeel is uiteindelijk minder krachtig.
  • Jouw blogs op social media (in elk geval die op Facebook) worden niet geïndexeerd door Google en zullen daarom niet gevonden worden in de zoekresultaten.

Uiteraard kun je social media wel gebruiken om jouw blogs te promoten. Daarover meer in de volgende en laatste stap.

Stap-4 Blog promoten

Je kunt nog zo’n krachtige en prachtige blog maken, als niemand weet dat hij bestaat, zul je lastig lezers krijgen. Je zult het lot dus een beetje moeten helpen. Ik geef je een paar manieren waarop je dat kunt doen.

1 – Social Media

Een snelle en effectieve manier om je blog onder de aandacht te brengen, is door hem te promoten via social media. Denk aan Facebook, Twitter, LinkedIn en Google+. Vaak heb je daar al volgers, dus dat vergroot de kans op lezers.

Nu is het wel zo dat de sociale kanalen niet alle berichten laten zien. Gelukkig maar, want anders zouden we als gebruiker overspoeld worden met al die kattenfilmpjes en vakantiefoto’s van onze vrienden. Om te zorgen dat jouw bericht aan zoveel mogelijk mensen getoond wordt, zul je daarom een beetje extra je best moeten doen.

In het kort werkt het zo dat als gebruikers vaak en uitgebreid jouw bericht lezen dat ze dan vaker jouw berichten te zien krijgen. Je moet ze dus echt overtuigen met jouw bericht.

Let daarom op de volgende punten:

  • Bied waarde (ja, alweer). Geef in je bericht alvast wat interessante informatie uit de blog die je gemaakt hebt, zodat de gebruiker ook echt jouw bericht gaat lezen. Daarna kun je een link plaatsen voor de rest van jouw blog.
  • Zorg (zeker bij Facebook en Twitter) dat je berichten lijken op persoonlijke verhalen. Gebruikers zien heel snel of iets van een bedrijf afkomstig is en zullen dan vrij automatisch doorscrollen. Wil je opvallen, schrijf dan alsof je voor je vrienden schrijft.
  • Zet om die reden ook geen al te professionele en geen gelikte foto’s bij je bericht. Dan gaat de advertentie-radar van de gebruiker meteen op rood.
  • Langere teksten werken beter dan korte. Facebook meet namelijk hoe lang iemand op een bericht blijft staan en of mensen op ‘meer weergeven’ klikken. Dat vergroot de kans dat jouw volgende bericht ook aan die mensen getoond wordt.

Lees ook:

  • Hoe promoot je je blog op Facebook?
  • Hoe promoot je je blogs via LinkedIn?

2 – Nieuwsbrief

Wil je er nog zekerder van zijn dat jouw blog gezien wordt, dan helpt het om hem in een nieuwsbrief te versturen. Het voordeel is dat jouw lezers nu zelf expliciet hebben aangegeven jouw blogs te willen ontvangen.

Je weet dus dat je te maken hebt met een geïnteresseerde doelgroep. Daar zit natuurlijk ook meteen het nadeel: je zult wel eerst een bestand moeten opbouwen.

Enkele tips hiervoor:

  • Invulformulier op elke pagina – Zorg dat op elke pagina van je site een invulformulier staat voor je nieuwsbrief. Niet alleen op de homepage, want daar komt niet iedere bezoeker meer. Veel lezers komen vaak rechtstreeks op je blogartikel terecht (via bijvoorbeeld social media). Die lezers wil je toch ook abonnee maken?
  • Gebruik een pop-up – Irritant? Mwoah, een derde van mijn abonnees komt binnen via een pop-up, dus blijkbaar vinden heel veel mensen het toch niet zo vervelend. Zeker niet als je een pop-up gebruikt die pas verschijnt als mensen toch net weg wilden gaan van je site. Wegjagen doe je ze dus niet, want ze gingen al. Lees ook: Pop-ups op je pagina? Gewoon doen!
  • Hou je formulier kort – Voor het versturen van een nieuwsbrief heb je alleen iemands e-mailadres nodig. Daarnaast is een (voor)naam prettig om je mails te kunnen personaliseren. Meer hoef je echt niet te weten van iemand. Ga je bezoekers dus niet opzadelen met lange inschrijfformulieren waar ze ook hun woonplaats, postcode of telefoonnummer moeten invullen. Hou het laagdrempelig.
  • Geef iets weg – Je kunt ook iets gratis weggeven aan je bezoekers waarvoor ze zich alleen eerst even moeten aanmelden. Denk aan een video, webinar of e-bookBedenk wel: iemand die zich aanmeldt om iets eenmaligs te krijgen is minder betrokken bij jouw nieuwsbrief dan iemand die zich bewust aanmeldt om jouw blogs per mail te ontvangen.

3 – Google

Een van de meest effectieve manieren om je blog te promoten is door te zorgen dat hij vindbaar is in Google. Dat werkt niet bij elke blog omdat niet elke blog inspeelt op een concrete vraag die aan Google gesteld wordt. Maar als je jouw onderwerp gebaseerd hebt op de zoekvragen via Google Suggest (zie hierboven) dan uiteraard wel.

Als je zorgt dat jouw blog goed aansluit op die zoekterm, is de kans groot dat hij hoog komt in Google én dat de mensen ook naar jouw blog doorklikken (jij geeft immers perfect antwoord op hun vraag).

Het mooie van je blog promoten via Google is dat:

  • Het gratis is (zo kun je zonder marketingbudget toch de grote partijen verslaan)
  • Je veel mensen bereikt (per seconde worden er 63.000 zoekopdrachten gedaan op Google!)
  • Je veelal nieuwe bezoekers bereikt (via social media en nieuwsbrief stuur je je blog naar mensen die jou al kennen, via Google krijg je ook publiek dat jou nog niet kende)
  • Je nog meer als een expert wordt gezien (mensen denken: die blog staat hoog in Google, dat zal dan welk een gerenommeerde blogger zijn)
  • Je jarenlang profiteert (check dit voorbeeld waarmee ik nog steeds duizenden lezers krijg voor één blog die ik in 2013 schreef)

Je blog bovenaan krijgen in Google wordt door veel ondernemers als iets onmogelijk geacht. Maar zo moeilijk is het helemaal niet. Het enige waar je voor moet zorgen is dat jij inspeelt op de vraag die iemand heeft en daar het allerbeste antwoord op geeft. Maak dus geen blogje met een paar tips, maar echt een goed en volledig verhaal waarbij jij alles vertelt wat jij als expert over die vraag weet. Dan doe je al meer dan andere bloggers en vergroot je je kansen.

Uiteraard zijn er nog wel wat manieren om jouw kansen te vergroten als je een blog gaat maken. Ik lichtdie uitgebreid toe in mijn live-training Bloggen als een Baas. Met deze kennis gaan jouw blogs ook echt scoren.

Aan de slag

Ik hoop dat deze handleiding je geholpen heeft om met een blog te beginnen. Dat je nu weet waarom een blog maken zo belangrijk is en dat je weet hoe je dat het slimste en krachtigste doet.

Heb je toch nog vragen, stel ze dan gerust in de comments hieronder. Ik lees en beantwoord alles.

Maar ga niet te veel treuzelen nu en nadenken over wat je allemaal eigenlijk nog meer zou moeten weten over het maken van een blog. Verval niet in excuses en uitstelgedrag. Hoe eerder je begint, hoe eerder je de smaak te pakken krijgt en effect zult zien in de bezoekersaantallen van je site. Dat is natuurlijk de allerleukste beloning die je kunt krijgen. Dus niet langer wachten: aan de slag.

Wil je alvast één lezer?

Zet de URL van je blog in de comments en ga ik hem bekijken. Ik beloof je dat ik ook een korte reactie geef. Heb je al meteen een lezer te pakken. Dat is snel!

UPDATE: Deze handleiding verscheen voor het eerst op 17 september 2017 en is op 15 maart 2020geactualiseerd mUet nieuwe informatie en nieuwe video’s over het beginnen en maken van een blog.

Blog maken: de complete handleiding (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6050

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.